Tack vare snabba framsteg inom vetenskap och teknik sedan 1800-talet har människor kunnat resa med lätthet. Vad är att resa?


Att resa är ett spännande ord att höra. Alla har rest någon gång i livet. När du är barn reser du med familjen, när du är student flyger du till Europa med dina vänner, när du är äldre och gift åker du på smekmånad med din partner. Det är tydligt att resor är en del av människors liv. Men vad är egentligen att resa?

Det engelska ordet travel, som vi känner det, har ironiskt nog sitt ursprung i ordet "travail", som betyder smärta eller lidande. Det var inte förrän på 1800-talet, när transporterna blev mer avancerade, som resande blev ett nöje eller en underhållning. Förr tog det minst en dag att resa från Seoul till Busan, men nu tar det bara cirka tre timmar med KTX, och tack vare den snabba utvecklingen av vetenskap och teknik sedan 1800-talet kan vi inte bara röra oss på marken, utan också bygga flygplan och flyga i skyn för att resa runt i världen. I takt med att Korea har blivit en del av den utvecklade världen och dess ekonomi har vuxit fokuserar människor i medelklassen och uppåt på sina hobbies och sin fritid, snarare än att prioritera pengar som förr i tiden. Och resor står i centrum för dessa hobbyer och fritidsaktiviteter.

Det finns många olika typer av resor, beroende på vad du letar efter, och en resa kan betyda många olika saker. Om du reser till ett främmande land som Europa eller USA är det en internationell resa, och om du reser med din familj är det en familjeresa. Det finns också ryggsäcksresor, som är resor där du förbereder de nödvändiga föremålen för resan, lägger dem i en ryggsäck och lämnar med bara en ryggsäck. Om du reser utan några pengar kallas det en självförsörjande resa. Det finns också många andra typer av resor som organiseras av resebyråer, till exempel paketresor.

Att resa ger resenärer många saker: minnen, upplevelser och lärdomar. För det första breddar det ditt perspektiv på världen genom att exponera dig för nya platser och kulturer som skiljer sig från din egen. För det andra kan det vara en terapeutisk resa som kan hjälpa dig att glömma svåra minnen och återställa din sinnesfrid. För det tredje ger backpacking (eller självförsörjande resor) dig flexibiliteten att skapa din egen resplan. Det gör dig mer självständig och tvingar dig att tänka ekonomiskt, eftersom du måste ta hand om din egen ekonomi. För det fjärde ger resor till olika platser dig en förståelse för hur stor världen är och låter dig knyta oväntade kontakter med de människor du möter längs vägen. För det femte får det dig att leva hårdare, med målet att resa till platser du aldrig har varit på. För det sjätte hjälper det dig att ta dig igenom tuffa tider och ger dig minnen som inte kan köpas för pengar, och det finns många fler fördelar med att resa som du kanske inte inser.

De flesta människor ångrar saker de har gjort i det förflutna. Men ingen som har rest har någonsin ångrat att de reste. Kanske, precis som rotordet för resa, "travail", kommer den resa du är på väg att uppleva att vara svår och ansträngande. Men att resa hårt kan vara ett bra sätt att lära sig om livet. Om du läser det här just nu, varför inte ta några minuter och resa, även om det är någonstans nära hemmet?